Jak efektivně odstranit plíseň z fasády: komplexní průvodce

S plísní v interiéru se pravděpodobně alespoň jednou za život setkal každý z nás. Tipů na to, jak se jí zbavit, existuje celá řada. Co si ale počít, pokud se plíseň objevila na ploše venkovní fasády? V takovém případě bude postup odlišný a časté větrání nebo použití běžného dezinfekčního prostředku stačit nebude. Jak se zbavit plísně na fasádě rodinného, bytového či panelového domu?

 

Co je plíseň a proč se objevuje

Plíseň je zjednodušeně řečeno označení pro skupinu hub, které povrch pokrývají shlukem vzájemně propletených vláken. Narozdíl od interiérů se na fasádách vyskytují plísně, které rostou ve společenství dalších organismů. Nejčastěji se jedná o řasy a bakterie, které se na povrch fasády dostávají návanem ze vzduchu. Aby došlo k jejich růstu, musí být splněno několik podmínek. Předně se jedná o samotnou přítomnost mikroorganismů. Dále je zapotřebí vhodné prostředí, dostatek adekvátních živin a vlhkost. 

 

Vlhkost fasády úzce souvisí s geografickou polohou budovy a její konstrukcí. Často bývají plísní napadeny především severní strany budovy, které nejsou tolik vystaveny slunečnímu záření. Kromě toho hraje roli také způsob navržení venkovního zateplovacího systému. 

 

Jak odstranit plíseň z fasády krok za krokem

Pokud na vaší fasádě objevíte řasy nebo plíseň, vyplatí se zasáhnout co nejdříve. K jejich množení totiž může docházet velmi rychle a zanedlouho mohou pokrývat velkou plochu vaší fasády. 

 

Kromě toho, že se jedná o výrazný estetický problém, může toto napadení mikroorganismy způsobit v extrémním případě také degradaci povrchové úpravy. Na fasádu totiž negativně působí odpadní produkty, které vznikají při metabolismu mikroorganismů, a které mohou chemicky narušovat povrch fasády. Narušený povrch fasády poté může usnadnit vnikání srážkové vody a může docházet k jeho zrychlené degradaci. Co proti plísni na fasádě použít a jak správně postupovat? 

 

1. Odstranění řas a plísní z povrchu fasády

Nejprve je potřeba přistoupit k samotnému odstranění řas a dalších mikroorganismů z povrchu fasády. Pomocníkem pro vás může být přípravek od značky Weber, který se používá v kombinaci s následným oplachem čištěných ploch tlakovou vodou. Fasádu nechte důkladně proschnout. 

 

2. Důkladné omytí fasády

Ve druhém kroku je na místě důkladné omytí celé fasády. Ideálně by tento proces měl probíhat strojově pomocí tlakové vody a vhodného čisticího prostředku. Díky tomuto kroku dojde o odstranění veškerých mikroorganismů, prachu, nesoudržných částic a jiného znečištění. 

 

3. Aplikace ochranného nátěru 

Abychom předešli dalšímu mikrobiotickému napadení fasády či jejímu biologickému znečištění, je možné aplikovat ochranný transparentní nátěr z produktové řady AlgaClean. K jeho nanášení lze použít štětku, váleček nebo techniku stříkání. Takto ošetřený povrch nechte zaschnout a chraňte jej minimálně 24 hodin před deštěm.
V případě, že je pigment fasády již zašlý nebo je na fasádě potřeba provést opravy, je vhodné pro ochranu fasády použít probarvený nátěr weberton bio

 

Pokud řešíte výskyt plísní na fasádě panelového domu či komerčního objektu, můžete se obrátit na profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

Jak vzniku plísně na zdi zabránit 

Problémům je samozřejmě vždy lepší předcházet, než je následně zdlouhavě a pracně řešit. V případě zateplených objektů tvorbě řas a plísní bohužel nelze nikdy zabránit. Pouze můžete jejich vznik oddálit. 

 

TIP: Nejste si jisti, jak při zateplení fasády správně postupovat? Přečtěte si náš článek, který vám prozradí, na co pamatovat a čemu se naopak vyvarovat. 

 

Vzniku plísní můžete částečně zabránit také zvolením vhodného typu fasády. V praxi bývají plísní nejvíce napadány akrylátové omítky bez biocidní přísady. Naopak vyšší odolnost většinou vykazují hladké silikonové omítky, které nemají tendenci na svém povrchu zadržovat vodu. 

 

TIP: Zajímá vás více informací o tom, jakou zvolit fasádu na dům? Přečtěte si našeho průvodce výběrem omítky a barvy

 

Mezi preventivní opatření lze dále zařadit pravidelné mytí fasády a aplikaci ochranných nátěrů, které slouží jako dlouhodobá ochrana fasády. 

Zpět do obchodu