Jak na údržbu fasády domu: Od mytí po opravy

Trápí vás znečištěná fasáda? Objevily se na ní trhliny, nebo jiné defekty? Zjistěte, jak si poradit s údržbou fasády domu, aby stále vypadala jako nová. 

 

Fasádu průběžně kontrolujte

Abyste včas objevili nejrůznější změny na vaší fasádě, je na místě ji průběžně kontrolovat. V rámci těchto prohlídek si možná všimnete nějaké praskliny, poškození nebo třeba začínajícího biotického napadení. Zaznamenat můžete také blednutí fasádní barvy. 

 

Pokud fasádu průběžně nečistíme, mohou na ní postupem času začít usazovat zbytky smogu, sazí a prachu, které se dostávají do kontaktu s kyselými dešti. Výsledkem pak může být černý povlak, který obyčejnou vodou dolů jen tak nedostanete. Pokud fasáda zezelená a vy řasy, plísně a houby včas neodstraníte, problém je na světě. 

 

Díky pravidelné údržbě fasády tedy podpoříte nejen její estetický vzhled, ale i funkčnost. Zároveň předejdete tomu, aby se z původně malých problémů staly mnohem závažnější nedostatky. 

 

Jak umýt fasádu domu krok za krokem

Postup mytí fasády sestává z několika kroků. Pojďme si je představit. 

 

1. Odstraňte volné nečistoty

Pokud přemýšlíte, jak vyčistit fasádu domu od prachu a drobných částic (třeba zachyceného jehličí ze stromu), bude vám k tomuto účelu stačit obyčejný kartáč nebo smeták. Pomoci si můžete také vysavačem, tedy alespoň za předpokladu, že nemáte vícepatrový dům a nevystačíte si se žebříkem.

 

V případě vysokých budov nebo například panelových domů je na místě obrátit se v tomto ohledu na specializovanou firmu. Využít můžete například služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

 

2. Odstraňte řasy a houby

Pokud vaši fasádu napadly řasy a houby, nyní přichází čas na jejich odstranění. Použijte k tomu speciální přípravek. Jednat se může o Odstraňovač řas, mechů a lišejníků Weber, který skvěle poslouží právě pro fasády a stavební konstrukce. 

 

3. Umyjte fasádu důkladně tlakovou vodou

V dalším kroku můžete přistoupit k samotnému mytí fasády pomocí vysokotlakého čističe (wapky). 

Při mytí fasády dodržujte pravidlo spočívající v tom, že venkovní teplota by neměla být nižší než +5 °C. Pokud budete používat wapku, přizpůsobte vždy tlak i teplotu vody povrchu tak, abyste jej nenarušili. 

 

TIP: Zajímají vás podrobné informace o tom, jak odstranit plíseň na zdi? Přečtěte si našeho průvodce. 

 

4. Naneste ochranný nátěr

Abyste předešli dalšímu mikrobiotickému napadení a biologickému znečištění fasády, naneste na povrch transparentní ochranný nátěr. Takto očištěný povrch nevyžaduje po dobu svojí životnosti prakticky žádnou údržbu za předpokladu, že nedojde k mechanickému odstranění funkční vrstvy. Nutno podotknout, že transparentní nátěr je vhodný pouze na ty fasády, které ještě mají zachovalé pigmenty, nevykazují další vady a nevyžadují opravy. V opačném případě je nutné použít probarvený nátěr. 

 

Tyto nátěry obsahují speciální nanočástice, které aktivuje UV složka slunečního světla. Díky tomu probíhá fotokatalytická reakce, která mikroorganismy účinně hubí. Zároveň dojde ke kompletnímu rozložení mikroorganismů, a na fasádě se díky tomu nevytváří žádný biofilm.  

 

Jak opravit fasádu domu v případě prasklin

Působením větru, deště, sněhu či mrazu, nebo použitím nekvalitních materiálů, či nesprávným technologickým postupem při zateplování, se na fasádě mohou objevovat drobné i větší praskliny, které je třeba co nejdříve vyspravit a zabránit tak jejich dalšímu rozrůstání. K opravě takové trhliny byste měli zvolit materiál dle velikosti, typu trhliny a zateplovacího systému.

Zpět do obchodu