Jak odstranit plíseň z fasády: postupy a techniky

Nezvaný host jménem plíseň se může objevit nejen v interiérech, ale i na fasádě budov. Často přitom bývají napadeny zejména severní strany budov. Jak na odstranění plísně z fasády a co dělat pro to, aby se co nejdéle nevrátila? 

Proč odstranit plíseň z fasády

Plíseň na fasádě symbolizuje nejen estetický problém, ale představuje zejména zdravotní rizika pro obyvatele domu. Pokud výskyt plísně neřešíte včas, v extrémních případech může může dojíž až k postupné degradaci povrchové úpravy fasády. Na vině jsou v tomto směru odpadní produkty, které vznikají při metabolismu mikroorganismů. 

Jak odstranit plíseň z fasády

Pokud se plíseň na budově objeví, je na prvním místě odstranění plísně z fasády pomocí speciálního prostředku a následné důkladné umytí tlakovou vodou. Fasáda se nechává proschnout a abyste předešli dalšímu vzniku řas a plísní, můžete aplikovat ochranný nátěr.

 

Zatímco plíseň na fasádě rodinného domu mnoho osob zvládne vyřešit svépomocí, u panelových domů či komerčních objektů je situace odlišná. Pokud právě něco takového řešíte, využijte profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.

Produkty určené pro odstranění plísně z fasády

Pro odstranění plísně z fasád se využívají speciální přípravky. Skvělým a ozkoušeným produktem je v tomto ohledu čisticí přípravek od značky Weber, který lze využít k odstranění řas, mechů a lišejníků z povrchu fasád a stavebních konstrukcí. Používá se s následným oplachem tlakovou vodou. Koncentrát má mléčné zbarvení, po naředění a vyschnutí je však transparentní. Barvu vaší fasády proto nijak neovlivní. K odstranění anorganických nečistot poslouží Weber fasádní čistící prostředek

Jak pomůže fotokatalýza v prevenci a odstraňování plísně na fasádách

Jako fotokatalýza se označuje proces, při kterém dochází k rozkladu chemických látek, bakterií, virů a mikročástic vlivem působení fotokatalyzátoru a světelného záření. Princip fungování vychází z fotolýzy, tedy přirozeného rozkladu určitých látek působením světla. Zásluhou fotokatalyzátoru je však celý proces urychlen

 

Povrchy (například právě fasády) ošetřené fotokatalytickým nátěrem zůstávají čisté díky tzv. samočistícímu efektu. Díky tomu lze z dlouhodobého hlediska předcházet tvorbě plísní, řas a dalšího mikrobiotického znečištění. Správně aplikovaná fotokatalytická ochrana fasády může vydržet až 10 let. 

Na riziko vzniku plísní pamatujte již při výstavbě

Pokud jste teprve ve fázi výstavby budovy, i v takovou chvíli můžete učinit několik kroků, díky kterým snížíte riziko vzniku plísní. Předně je na místě vsadit na použití kvalitních materiálů a správný technologický postup při zateplení

 

TIP: Nevíte, čím se při zateplení fasády řídit? Přečtěte si náš článek zaměřený na konkrétní tipy, jak postupovat.  

 

Riziko vzniku plísní lze částečně minimalizovat také zvolením vhodné povrchové úpravy fasády. Vyšší odolnost vůči plísním zpravidla vykazují silikonové a silikátové omítky, které nemají tendenci na povrchu zadržovat vodu. Ideální je, pokud mají v sobě ještě biocidní kapsle. Na druhou stranu akrylátové omítky bez biocidní přísady bývají plísněmi rychleji napadány. 

 

TIP: Přemýšlíte, jakou fasádu na dům zvolit a proč? Přečtěte si náš článek, který vás provede správným výběrem omítky a barvy. 

Zpět do obchodu