Jak opravit praskliny v omítce: Komplexní průvodce

Objevili jste na své fasádě nevzhlednou prasklinu? V tom případě jistě přemýšlíte nad tím, čím může být způsobena a jak se jí efektivně zbavit. Přečtěte si, proč nejčastěji k prasklinám v omítce dochází a jak si s nimi poradit. 

 

Proč dochází k prasklinám v omítce

Důvodů, proč praská omítka, může být hned několik. Je přitom třeba rozlišovat tři hlavní důvody. Může se jednat o narušení konstrukce, nesprávný postup při zateplení nebo o špatný podklad.

 

Při praskání omítky z důvodu narušení konstrukce se mohou trhliny objevovat v případě, že si stavba ještě sedá nebo se prohýbá. Je nutné pamatovat na to, že výstavba je stále rychlejší, než tomu bylo v minulosti. Hrubá stavba tak mnohdy nemá dostatek času k tomu, aby byla správně připravena na dokončení. Zatímco některé trhliny lze dopředu předpokládat a velmi dobře jim předcházet, u jiných si budete muset pro posouzení pozvat statika.

 

K praskání omítky z důvodu nesprávného postupu při zateplení může dojít při nedodržení technologického postupu při montáži KZS, nedostatečném armování a při nesprávném provedení některých detailů.

 

Dalším častým důvodem vzniku prasklin v omítce je přítomnost špatného podkladu. Podklad bývá často tvořen několika vrstvami, které disponují odlišnou nasákavostí, pevností a tuhostí. Také u nich postupem času může docházet ke změně objemu na základě vlhkosti a teplot, což může právě k prasklinám vést. 

 

Jak správně opravit praskliny ve fasádní omítce

Drobné praskliny ve fasádě si zpravidla dokážete velmi dobře opravit svépomocí. Stačit vám k tomu bude fasádní polyuretanový tmel. Velkou výhodou tohoto tmelu je skutečnost, že je elastický a k omítce velmi dobře přilne. Také se dá v případě potřeby přetírat. 

 

Jakmile vhodný tmel vyberete, můžete se pustit do práce. V prvé řadě je důležité fasádu zbavit nečistot. Podle potřeby také povrch odmastíme. Špachtlí následně můžete proříznout narušenou omítku po celé délce opravovaného místa. Aby bylo dosaženo správné přilavnosti, aplikujte penetrační roztok připravený z fasádního tmelu. 

 

Následně lze přistoupit k samotné aplikaci tmelu. Tmel je nutné nechat důkladně zaschnout podle pokynů výrobce. Zpravidla se jedná o zhruba 2 až 4 hodiny. Následně můžete místo přetřít fasádní barvou, abyste celek barevně sjednotili.

 

Jak předejít vzniku prasklin v omítce

Vzniku prasklin v omítce je samozřejmě vždy lepší předcházet. Pokud se například jedná o vznik trhlin z důvodu vysychání a smršťování, je vhodnou prevencí dodržení předepsaných pracovních postupů pro konkrétní omítkovou směs. Někdy může za vznikem trhlin stát i příliš dlouhé či intenzivní hlazení omítky. 

 

Poměrně častým a nepříjemným problémem jsou trhliny v rozích, které vznikají z důvodu koncentrace napětí v omítce. Těm lze předejít vlhčením omítky v průběhu jejího vysychání

 

Jak udržet svou fasádu v perfektním stavu

Aby vaše fasáda vypadala perfektně po mnoho let a vydržela dlouho ve skvělému stavu, je samozřejmě třeba o ni vhodně pečovat. Základem by měl být výběr kvalitní povrchové úpravy, která vám bude dobře sloužit. Pamatovat je třeba také na vhodný způsob zateplení. 

 

TIP: Narazili jste na výskyt plísně na fasádě? Zjistěte, jak si poradit s jejím efektivním odstraněním. 

Zpět do obchodu