Jak správně vybrat a aplikovat omítku na fasádu

Fasáda je tím prvním, čeho si při pohledu na dům všimneme. Výběr omítky přitom není radno podceňovat. Přečtěte si, jakou zvolit omítku na fasádu, jak ji správně aplikovat a jak zajistit ochranu před výskytem řas a plísní. 

 

Faktory, které zvážit při výběru omítky

Stáří budovy. Zatímco při výběru omítky na novou suchou budovu máte možnosti takřka neomezené, u rekonstrukce je třeba věnovat výběru ještě větší pozornost. V takovém případě budete volit především podle toho, zda je stávající podklad suchý, či nikoliv. 

 

Prašnost. Pokud se budova nachází v místě, kde hrozí znečištění omítky, vybírejte z těch druhů, které se snadno čistí. Doporučit lze například silikonové a silikátové omítky, které mají skvělé samočisticí vlastnosti. 

 

Vlhkost. Pokud bydlíte v místě s vyšší vlhkostí, vyplatí se sáhnout po speciálních hydrofobních nátěrech, díky nimž bude fasáda více odolná vůči vzniku a bujení řas nebo plísní. 

 

Cena. Rozhodujícím faktorem mohou být samozřejmě i finanční náklady. Na omítce se vyplatí nešetřit. Pokud přesto hledáte nejméně nákladné řešení, můžete se poohlédnout po akrylátových omítkách, které jsou v dnešní době již také svou kvalitou na vysoké úrovni.

 

TIP: Trápí vás na vaší stávající fasádě výskyt řasy, plísně či mechu? Zjistěte, jak se tohoto nepříjemného problému zbavit. 

 

Jakou fasádní omítku vybrat aneb druhy venkovních omítek

Zjistěte, s jakými druhy omítek se můžete setkat nejčastěji a jaké výhody a nevýhody se s jednotlivými variantami pojí.

 

Minerální omítky

Minerální omítky se zpravidla vyrábí na bázi cementu, přičemž mohou obsahovat přidaná minerální pojiva a modifikátory. Jelikož vynikají vysokou propustností vodních par a dlouhou životností, používají se často u novostaveb nebo v případě rekonstrukcí starších budov.

 

Akrylátové omítky

Akrylátové omítky se vyrábějí na bázi akrylátové disperze, křemičitého písku a pigmentů. Jejich nevýhodou bývá často menší odolnost vůči ulpívání prachu. Kvůli menší paropropustnosti se nedoporučuje jejich použití na zateplovací systémy s minerální vlnou. Na druhou stranu na polystyren je lze použít bez problémů. Výhodou je velký výběr barev a struktur, vysoká přilnavost k povrchu a snadná omyvatelnost. 

 

Silikátové omítky

Silikátové omítky se řadí k oblíbeným řešením na zateplovací systémy s minerální vatou. Jejich velkou výhodou je jednoznačně vysoká paropropustnost, díky níž je umožněn odchod vodních par ze stavebních konstrukcí. Na druhou stranu mezi nevýhody silikátové omítky lze zařadit horší vodoodpudivost a menší pružnost. Také je třeba věnovat pozornost správnému technologickému postupu aplikace. Silikátovou omítku se doporučuje aplikovat při teplotě kolem 20 °C a nižší vlhkosti vzduchu. 

Silikonové omítky

Silikonové omítky se dle technologie stavebních materiálů řadí k těm nejlepším. Současně ale bývají nejdražší. Pojivem jsou v tomto případě silikony, které se postarají o velmi dobrou pružnost, vodoodpudivost a paropropustnost. Předností silikonových omítek je také skvělá tepelná odolnost a odolnost vůči působení UV záření. Tyto omítky bývají barevně stálé a mají tendenci si zachovávat svůj vzhled po mnoho let. 

 

Silikon-silikátové omítky

Pod tímto označením se skrývají silikátové omítky, které však obsahují přídavek silikonu. Vzhledem k tomu vynikají svou odolností a vůči znečištění a snadno se čistí. Omítky jsou rovněž snadno omyvatelné a charakteristické dobrou paropropustností.

 

Jak se dělá fasáda: správná aplikace

Nejprve se vždy přistupuje k aplikaci penetračního nátěru. Ten je důležité nechat důkladně zaschnout. Následující postup se liší podle toho, jakou omítku jste si pořídili. Buď se může jednat o již namíchanou omítku, nebo omítkovou směs, kterou si musíte předem namíchat dle návodu.

 

Pro natažení základní vrstvy omítky lze využít nerezové hladítko. Dejte si pozor na to, abyste omítku nanášeli jedním tahem bez přerušování. V opačném případě by totiž povrch mohl být nejednotný. Následně se můžete rozhodnout ještě pro preferovaný druh struktury a finální aplikaci omítky tomu přizpůsobit. 

 

Pokud přemýšlíte, jak odstranit omítku z fasády před nanesením nové, můžete k tomu použít sanační frézku. Další (ovšem mnohem namáhavější možností) je použití kladiva a sekáče. 

 

TIP: Nezapomeňte také na zateplení fasády. Přečtěte si, jaká pravidla v tomto ohledu dodržovat

Zpět do obchodu