Jak účinně odstranit graffiti z fasády: návod krok za krokem

Stala se vaše budova obětí vandalů a vy nyní řešíte, jak z fasády efektivně odstranit graffiti? Tyto nechtěné malůvky dokáží majitele budov nepříjemně potrápit. Zjistěte, jak odstranit graffiti z povrchu a na co myslet v rámci prevence. 

 

Jak na odstranění graffiti z fasády

Pokud si sprejer vybral vaši fasádu jako svůj cíl, je na místě reagovat co nejrychleji. Čím dříve totiž graffiti z fasády odstraníte, tím spíše zabráníte tomu, aby se tyto barvy dostaly do hlubších vrstev fasády. 

 

Pokud se chcete pustit na odstranění graffiti z fasády na vlastní pěst, pravděpodobně vás jako první napadne použití saponátu a vody. Jenže v praxi to většinou nestačí a je třeba zapátrat po silnějších chemických prostředcích. Ty lze poté kombinovat s použitím tlakové vody, horké vody či páry. Je důležité říct, že tímto způsobem graffiti z fasády nikdy zcela neodstraníte a bude nutné část fasády přetřít novým probarveným nátěrem. 

 

Lze také přistoupit k mechanickému odstranění graffiti. V tomto ohledu se používají speciální přístroje, které velmi jemně obrušují barvu z povrchu, aniž by narušovaly fasádu samu o sobě. 

 

Většinou se ale vyplatí využít služeb specializované firmy, která má s odstraňováním těchto „uměleckých děl“ zkušenosti. Při neodborné práci totiž riskujete možnost zničení fasády. Vlivem stékání chemických produktů může okolní povrch na jejich přítomnost dále reagovat. A také riskujete, že po odstranění graffiti na fasádě zůstanou viditelné přechody. 

 

TIP: Trápí vás kromě graffiti také výskyt plísně či mechu na fasádě? Zjistěte, jak tento problém účinně řešit. 

 

Jak na graffiti aneb jak jim předcházet

Jak vidíte, proces odstranění graffiti z fasády je poměrně náročný a zdlouhavý. Běžný laik si s ním přitom většinou poradí jen stěží a na vás pak je obrátit se na specializovanou firmu. A s tím se pochopitelně pojí další finanční investice i časová náročnost řešení celého problému. Proto je vhodné problému předcházet. Jak na to?  

 

  1. Používejte speciální nátěry na fasády s antigraffiti ochranou. 
  2. Nainstalujte na viditelné místo kamerový systém, díky kterému můžete případné sprejery odradit.
  3. Omezte přístup ke stěnám vaší budovy. Posloužit k tomu může nejen plot, ale i zábradlí nebo třeba květinový záhon.
  4. Okolí budovy dobře osvětlete. Pachatelům graffiti se lépe a bezpečněji pracuje za tmy a osvětlení je může odradit. 

 

Jak postupovat při aplikaci ochranného antigraffiti nátěru

Díky ochrannému antigraffiti nátěru pro vás bude odstranění případných budoucích malůvek hračka. V takovém případě si totiž již vystačíte jen s obyčejnou vodou a kartáčem. Například Weber Antigraffiti nátěr slibuje možnost provést až 100 umytí fasády bez nutnosti obnovy nátěru. Nějakou dobu vám tedy na fasádě rozhodně vydrží. Jak postupovat při jeho aplikaci?

 

  1. Stávající fasádu důkladně zbavte prachu a případných nečistot. Využít můžete ideálně tlakovou vodu.
  2. Na očištěnou fasádu naneste jednu vrstvu podkladního antigraffiti nátěru. Nechte 24 hodin zaschnout.
  3. Následně si připravte weberantigraffiti nátěr dle návodu. Naneste jednu vrstvu a zhruba po 4 hodinách druhou vrstvu. 

 

Pamatujte na to, že během aplikace nátěrů by měla být venkovní teplota v rozmezí od +5 °C až +25 °C. Nátěr je třeba vždy provádět v rovnoměrné vrstvě. Dejte si pozor na to, abyste na žádné místo nezapomněli nebo abyste na nějaké místo nenanesli zbytečně velké množství produktu.

 

Zatímco s aplikací ochranného nátěru na rodinný dům si pravděpodobně poradíte svépomocí, u vysokých komerčních budov či panelových a bytových domů je již situace odlišná. V tomto ohledu můžete využít profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

Zpět do obchodu