Jak vybrat odstín barvy na fasádu: Rady a tipy

Při výběru barvy na fasádu hrají roli hned dva faktory, a to celkový vzhled a funkčnost. Ty by měly jít ruku v ruce a vytvořit tak celek, se kterým budete spokojeni i po několika desítkách let bydlení. Na co se tedy zaměřit a jakou barvu na fasádu zvolit?

 

Co zvážit při výběru barvy fasády

Při výběru fasádní barvy zvažte hned několik kritérií.

 

1. Celkový vzhled domu

Barva fasády by rozhodně neměla působit jako pěst na oko. Právě naopak. Měla by ladit s ostatními prvky, jako jsou zejména okna, klempířské prvky, obložení a střecha. Zatímco k bílým okenním rámům vypadá dobře prakticky jakákoliv barva, k dřevěným rámům se budou lépe hodit zejména přírodní barvy v podobě bílé, hnědé či okrové. U šedých či antracitových okenních rámů můžete být extravagantnější a sáhnout například po zelené, fialové či červené. To samé pak platí u obložení.

 

Co se týká střechy, s červenou bude více ladit neutrální barva fasády (například bílá, hnědá či okrová). U černé střechy si můžete dovolit sáhnout po výraznějších odstínech.

 

2. Jak vypadá okolí stavby?

V tomto směru záleží na tom, kde se váš dům nachází. Zatímco v satelitním městečku bude většinou rozhodnutí zcela na vás, u památkově chráněných budov je situace odlišná. V takovém případě totiž budete muset jakoukoliv změnu konzultovat s Národním památkovým ústavem. Právě ten totiž určuje, jakou fasádní barvu použít můžete a jakou nikoliv. 

 

3. Struktura omítky

V poslední době se objevuje čím dál více možností, jak upravit finální povrch vaší fasády. Zatímco hladká omítka působí světleji, zrnitá naopak, a to i když je odstín barvy zcela totožný. Je to dáno tím, že od každého typu struktury se trochu jinak odráží světlo.

 

TIP: Trápí vás výskyt plísně na vaší fasádě? Přečtěte si, jak se jí zbavit jednou provždy. 

 

Jak odstín fasády ovlivňuje její funkčnost a údržbu

Odstín fasády neodmyslitelně souvisí s její funkčností a údržbou. Tmavští fasádní barvy mohou přispívat k přehřívání domu a rovněž jsou větší zátěží pro zateplovací systémy. Na druhou stranu problémy mohou nastat i u čistě bílé barvy, kdy vás při pohledu na jižní stranu budovy za pravého poledne mohou bolet oči. Vždy proto zvažte, kolik světla na dům dopadá v různých částech dne i jednotlivých ročních období. 

 

Při výběru fasády se zaměřte na takzvanou luminescenční referenční hodnotu, což je velmi zjednodušeně označení pro světelnost. Pokud zvolíte silikonovou či akrylátovou omítku, neměla by být tato hodnota vyšší než 25. U silikátových omítek je poté za hraniční hodnotu považována hodnota 30. 

 

Údržba vás pochopitelně čeká prakticky u všech fasád. Nicméně na světlejších variantách přirozeně budou nečistoty viditelnější než na tmavších fasádách.

 

Pokud řešíte probarvení omítky na fasádě panelového domu či komerčního objektu, můžete se obrátit na profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.

Jak vybrat barvu fasády aneb jaké jsou trendy

I fasády podléhají určitým trendům, i když se nemění tak rychle, jako například ty v oblasti módy. V současnosti se stále více přistupuje k souladu s přírodou a používají se proto zejména neutrální odstíny. Zároveň se často používá obklad přírodními materiály, a to nejčastěji dřevem a kamenem. 

 

Jaké existují druhy fasádních barev

  • Silikátové omítky mají skvělou přilnavost a dlouhou životnost. Jsou vyrobeny na bázi syntetických pryskyřic a tekutého draselného skla. 
  • Akrylátové omítky bývají nejpoužívanější. Vynikají barevnou stálostí a dobrou omyvatelností. Skvěle odolávají dešťům a dalším povětrnostním vlivům. 
  • Silikonové omítky mají zpravidla delší životnost než akrylátové omítky. Jsou také dražší. Pyšní se nejlepším poměrem mezi prodyšností a nasákavostí. 

 

TIP: Jako prevence proti vzniku plísně na fasádě slouží i vhodný způsob zateplení. Zjistěte, čemu se vyvarovat. 

Zpět do obchodu