Jakou fasádu na dům: Průvodce výběrem omítky a barvy

Přemýšlíte, jakou fasádní barvu na váš dům zvolit a podle čeho ji vybrat? Zjistěte, jakými pravidly se můžete řídit a jaké moderní technologie týkající se fasád si rozhodně nenechat ujít. 

 

Jak vybrat omítku a barvu pro vaši fasádu

Při výběru omítky se můžete inspirovat naším článkem zaměřeným na to, jak správně vybrat a aplikovat omítku na fasádu. Následně se můžete pustit do volby mezi jednotlivými odstíny a povrchovými úpravami fasádních barev. Pokud nevíte, jakou fasádní omítku zvolit, můžete se řídit následujícími kroky.

 

Zhodnoťte stavby v okolí

Jak vybrat barvu fasády? Předně si prohlédněte, v jakém stylu jsou postaveny stavby v bezprostředním okolí vašeho nového domova. Při pozorování vezměte v úvahu různé úhly pohledu a odlišná místa, díky čemuž budete moct stavby vidět v širším kontextu. Zvažte, zda vaše stavba bude v daném místě dominantou, nebo zda by měla spíše zapadnout mezi ostatní objekty v okolí.

 

Orientace na světové strany

Při výběru konkrétního odstínu fasádní barvy může hrát roli také orientace na jednotlivé světové strany. Prostorem totiž bude v průběhu dne přirozeně postupovat světlo. Pokud se například v těsné blízkosti nachází strom, může fasádní barvu opticky ztmavit. Nestárnoucí bílá fasádní barva se také může jevit v podzimním šeru o něco tmavší (skoro až šedá). 

 

Kombinujte barvu fasády se střešní krytinou

Kromě fasády je nejvýraznější částí domu jeho střecha. Proto zvažte, zda vámi zvolený odstín fasády bude dobře ladit s barvou střechy, nebo nikoliv. Taková kombinace červených střešních tašek a sytě zelené fasády bude pravděpodobně působit jako pěst na oko. 

 

Řešite rekonstrukci střechyObraťte se na profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

 

Přítomnost komunikace a projíždějící auta

Obzvláště v případě, že váš dům stojí v bezprostřední blízkosti rušné komunikace, se můžete potýkat s jeho nadměrným znečištěním. Na bílé fasádě bude snadno viditelná každá šmouha a špína od projíždějících vozidel. Pokud se bílé přesto nebudete chtít vzdát, je třeba počítat s nutností častějšího mytí fasády

 

Fasádu přizpůsobte celkovému designu domu

Ať už stavíte nebo rekonstruujete, designu je třeba přikládat velkou váhu. Při rozhodování, jakou barvu na fasádu zvolíte, proto vezměte v úvahu i další prvky vašeho domu. Pamatujte na to, že právě fasáda je tou největší plochou, pomocí níž stavba komunikuje s okolím. 

 

TIP: Řešíte problém spočívající v tom, že se plíseň na fasádě již objevila? Odhalte účinné způsoby, jak se jí zbavit. 

 

Jak správně aplikovat omítku a barvu na fasádu

Ze všeho nejdříve je třeba se ujistit, že je povrch rovný, očištěný a neobsahuje žádné trhlinky. Následně se nanáší penetrační nátěr, který se nechá důkladně zaschnout. 

 

Dále záleží na tom, zda jste si koupili již hotovou namíchanou omítku (pastovitou omítku), nebo omítkovou směs (kterou si musíte namíchat dle návodu). K aplikaci omítky lze využít klasicky nerezové hladítko. Pamatujte však na to, abyste omítku nanášeli jedním tahem bez přerušování. U základní vrstvy omítky se používá nerezové hladítko. Nanesenou omítku vždy zarovnejte tak, že strhnete přebytečnou vrstvu a celek důkladně vyhladíte. 

 

Nyní již víte, jak vybrat barvu na fasádu a čemu se vyhnout. Zároveň jste se seznámili se základními principy správné aplikace.

Zpět do obchodu