Penetrační nátěry: Co je to a jak je správně používat

Penetrační nátěry se používají nejen pro přípravu podkladu v interiéru před malováním. Penetrace pod fasádní barvu nebo omítku je nezbytnou součástí správné aplikace. Zjistěte, o co přesně se jedná a jak je správně používat.

 

Co je penetrační nátěr a proč je důležitý

Jako penetrace se označuje proces pronikání nosného média do podkladu. Účinná složka, která se v penetračním nátěru nachází, zajišťuje trvanlivost požadovaných vlastností a sjednocení podkladu. 

 

Samotná penetrace má pak hned několik důležitých úkolů. Předně se díky ní zpevňuje nesoudržný podklad. Dále dochází ke sjednocení nasákavosti podkladů a zvýšení přilnavosti další povrchové úpravy. Příprava povrchu před malováním nebo aplikací omítek je důležitá proto, aby byl výsledek opravdu kvalitní, dosahoval dlouhé životnosti a zároveň byl povedený i po estetické stránce. 

 

Fasádní penetrace lze rozdělit následovně:

  • Hloubková penetrace pod fasádní omítku - má za úkol proniknout hluboko do zdiva, kde jej zpevňuje a připravuje na aplikaci nátěru. 
  • Disperzní penetrace - nachází uplatnění při penetraci stavebních materiálů ještě před aplikací omítky. Tuto penetraci lze přidávat do malty a omítek pro zlepšení jejich vlastností.
  • Silikonová fasádní penetrace - používá se pro penetraci nerovnoměrně savých materiálů. Následně se kombinuje se silikonovou omítkou.
  • Silikátová fasádní penetrace - používá se společně se silikátovou omítkou.
  • Akrylátová penetrace - kombinuje se s akrylátovými barvami a omítkami. 

 

Jak správně používat penetrační nátěr

Jak se nanáší penetrace pod fasádní omítky a barvy? Na co si dát pozor a jaký penetrační nátěr pod fasádu vybrat?

 

1. Příprava fasády

Nejprve je třeba připravit povrch. Ten by měl být zbaven velkých nerovností, čistý a suchý. Starou fasádu můžete umýt vodou pomocí tlakového čističe. Celou plochu je vhodné také oprášit, aby se vám do nádoby se štětkou či válečkem nevracely nečistoty. 

 

2. Aplikace penetračního nátěru pod omítku

Následně můžeme na povrch nanášet penetrační nátěr, který si připravíme dle pokynů výrobce. Penetrace zpevní původní povrch a srovná jeho savost. Díky tomu bude omítka rovnoměrně vysychat a na fasádě se nebudou objevovat nevzhledné fleky. Penetraci vždy volte dle typu omítky. Například s akrylátovými barvami se používá akrylátová penetrace a podobně. 

 

Při nanášení penetrace na fasádu štětkou provádějte křížové i krouživé tahy. Díky tomu se roztok lépe dostane do veškerých pórů podkladu. 

 

3. Nanášení omítky

Jakmile je podkladní nátěr zaschlý, lze přistoupit k nanášení omítky. K tomuto účelu se používá nerezové hladítko. Roztíraná struktura se poté vytváří pomocí kruhového pohybu plastového hladítka. U pastózních omítek se struktura tvoří ihned po nanesení, u šlechtěných omítek až po mírném zatvrdnutí.  

 

Zatímco s nanesením okrasného nátěru na rodinný dům si pravděpodobně poradíte sami, u vysokých budov nebo třeba panelových domů může být situace odlišná. V takovém případě doporučujeme využít profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

 

TIP: Řešíte, jak efektivně odstranit již vzniklou plíseň na fasádě? Přečtěte si našeho podrobného průvodce. 

Zpět do obchodu