Postupy pro odstranění mikroorganismů ze střechy

Řasy, plísně i mech na střeše nemusí znamenat pouze estetický, ale i zdravotní problém. Proto je na místě s jejich likvidací začít včas. Jak postupovat? A proč na těchto místech vlastně rostou? 

 

Proč na střechách vznikají mikroorganismy

Mikroorganismy se mohou objevit na všech druzích střech, nejčastěji se však jedná o střešní krytiny s příměsí cementu a staré pálené tašky

 

Jelikož mikroorganismy milují vlhkost, daří se jim nejvíce na severní straně střechy, kde vzhledem k absenci slunečního svitu vznikají perfektní podmínky pro jejich růst. Kromě toho se často objevují v místech, kde se nachází určité zastínění nebo kde je povrch krytiny vlivem stáří již málo odolný. Jejich výskyt může být spojen také s blízkostí lesa

 

TIP: Trápí vás kromě mechu na střeše také výskyt plísně na fasádě? Zjistěte, jak tento problém efektivně řešit. 

 

Proč je nutné střechu od mechů a lišejníků čistit

K pravidelnému čištění je vhodné přistoupit hned z několika důvodů. Tím prvním může být estetická stránka. Odpadávající kusy mechu mohou také znamenat problém pro okapy a svody, které mohou být tímto způsobem ucpány. 

 

Postup: Jak odstranit mech na střeše

Pokud jste zaznamenali výskyt mikroorganismů na střeše, je vhodné zakročit co nejdříve. Díky včasnému zásahu totiž minimalizujete případné problémy, které s tím mohou být spojeny. 

 

Prvním možným způsobem je jejich mechanické odstranění. Jedná se sice o nejlevnější řešení, na druhou stranu je nejpracnější a rovněž není dlouhodobé. Kořeny mechu totiž tímto způsobem neodstraníte. V případě eternitových střech je dokonce manuální čištění nevhodné, jelikož byste mohli uvolnit karcinogenní azbestová vlákna. 

 

Ještě účinnějším způsobem je použití chemie, se kterou docílíte dlouhodobých výsledků. Využít můžete například Weber odstraňovač řas, mechů a lišejníků. Koncentrát se smíchá s vodou ve stanoveném poměru, poté se nanáší na povrch a následně se omývá tlakovou vodou.

 

Zatímco u menších rodinných domů si s odstraněním mikroorganismů na střeše mnohdy poradíte sami, u vysokých budov či panelových domů může být situace odlišná. V takovém případě můžete využít služby profesionální společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

 

Myslete na vhodnou prevenci

Problémům je samozřejmě vždy lepší předcházet. V tomto ohledu lze jedině doporučit speciální transparentní fotoaktivní nátěry nebo hydrofobní nátěry, které jsou určeny právě pro aplikaci na střešní krytiny. Jedním z nich je AlgaClean Roof, který je vhodný pro pálené a betonové tašky, asfaltové šindele, modifikované pásy apod. S jeho pomocí zajistíte dlouhodobou ochranu povrchu před biologickým znečištěním a mikrobiologickým napadením. 

 

A jak funguje fotokatalýza? Tato technologie v podstatě využívá energii světla, kterou následně přeměňuje na čisticí a antimikrobiální efekt. To znamená, že v čase, kdy na střechu svítí slunce, UV složka mikroorganismy zahubí a rovněž je kompletně rozloží. Fotokatalytické nátěry se používají nejen na ochranu střech, ale i fasád, betonových povrchů nebo povrchů z přírodního kamene. 

 

Nyní již víte, jak mikroorganismy úspěšně zničit a co dělat proto, aby se u vás znovu neobjevily. Pamatujte na to, že čas zde hraje velkou roli a k řešení se vyplatí přistoupit co nejdříve. 

Zpět do obchodu