Preventivní opatření proti plísním na fasádách: Co můžeme udělat?

Plíseň na fasádách je nepříjemným problémem, který jistě nikdo z nás nechce řešit. Proto se vyplatí věnovat pozornost prevenci, abyste vznik plísně co nejvíce oddálili a nemuseli v blízké době řešit, jak se zbavit plísně na zdi vašeho domu. Jaká konkrétní opatření tedy vyzkoušet?

 

Jaké jsou důvody vzniku plísně

Pokud je řeč o plísni na površích, je nutné rozlišit, zda se jedná o stěnu v interiéru, nebo o fasádu budovy.

 

Za vznikem plísně v interiéru stojí zejména nedostatek vzduchu a pravidelného a špatného větrání. Jednat se dále může o zvýšenou vlhkost uvnitř budovy a velké rozdíly v teplotách uvnitř a vně objektu. A co proti plísni na zdi v interiéru použít? Ideálně některý z přípravků, které jsou k tomuto účelu určené. 

 

Co se týká plísní na fasádách, ty se zde často vyskytují společně s dalšími mikroorganismy. Nejčastěji se jedná o řasy a bakterie, které se na povrch fasády mohou dostat ze vzduchu. Aby došlo k rozvoji plísně, musí být splněno hned několik podmínek. Předně se jedná o samotnou přítomnost těchto mikroorganismů, dostatek živin a vlhkost. Vlhkost fasády může souviset například s její geografickou polohou, kdy bývají plísní častěji napadeny severní strany budovy. Roli dále může hrát i způsob navržení a provedení venkovní tepelné izolace. 

 

Preventivní opatření pro zabránění vzniku plísně na fasádě

Prevence je nejlepším způsobem, jak se růstu plísně na fasádě vyhnout, respektive ji oddálit. V rámci toho můžete učinit hned několik kroků. Pojďme se na to podívat. 

 

Pravidelná údržba

Pokud hovoříme o fasádě, je na místě vsadit na pravidelnou údržbu. To znamená, že se pustíte do jejího průběžného čištění a opravy povrchu fasády. V rámci tohoto kroku odstraníte nečistoty, prach a další znečištění a minimalizujete podmínky pro růst řas a  plísní.

 

Pokud v rámci toho narazíte na poškozený povrch fasády, zaměřte se na včasnou opravu. Právě poškozená povrchová vrstva totiž může tvořit ideální prostředí pro růst plísně. 

 

Vhodné materiály a způsob zateplení

V rámci prevence byste dále měli pamatovat na použití vhodných materiálů a nátěrů již v rámci stavby či renovace budovy. Na trhu bývají k dostání právě fasádní materiály a nátěry, které minimalizují riziko vzniku plísně. Jedním z ochranných nátěrů jsou výrobky z produktové řady AlgaClean s fotokatalytickou samočistící funkcí. 

 

S touto oblastí úzce souvisí také správně zvolený systém zateplení, na který je nutné pamatovat již ve fázi výstavby či rekonstrukce nemovitosti. 

 

TIP: Přemýšlíte, jakou fasádu na dům tedy zvolit? Přečtěte si našeho přehledného průvodce výběrem omítky a barvy.

 

Včasné odstranění plísně

Pokud již na fasádě plíseň objevíte, není čas ztrácet čas. V takovém případě se co nejrychleji pusťte do jejího odstranění, abyste předešli dalšímu růstu mikroorganismů. 

 

Ze všeho nejdříve musíte přistoupit k samotnému odstranění řas a dalších mikroorganismů z povrchu fasády. Pomocníkem je v tomto ohledu například přípravek od značky Weber, který se používá v kombinaci s následným oplachem čištěných ploch tlakovou vodou.

 

Abyste předešli dalšímu mikrobiotickému napadení, aplikujte na suchou fasádu například ochranný transparentní nátěr AlgaClean Putz.

 

S odstraněním plísně na menším rodinném domě si pravděpodobně poradíte sami. U panelových domů nebo komerčních budov je to však obtížnější. V takovém případě se můžete obrátit na profesionální služby společnosti PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o. 

 

Možnosti nanotechnologií a fotokatalýzy v prevenci plísně

Moderní doba si žádá moderní řešení. Vzhledem k tomu se v posledních letech těší stále větší popularitě nátěry fungující na principu fotokatalýzy. To znamená, že k rozkladu organických látek dochází za působení katalyzátoru a světelného záření. Princip fotokatalýzy vychází z fotolýzy, tedy přirozeného rozkladu některých látek působením světla.  

 

Fotokatalýza je navíc velmi ekologický a přirozený proces, který má pozitivní dopad na životní prostředí. Fotokatalytické nátěry na fasády dokáží velmi účinně odbourat organické nečistoty a navíc udržují původní vzhled a barvu povrchu. Pokud tedy přemýšlíte, co proti plísni na fasádě, vsaďte na toto řešení. 

Zpět do obchodu