Základní principy zateplení fasády: Jak na to správně a bez chyb

Plánujete se pustit do zateplení fasády? Zjistěte, jaké jsou výhody tohoto řešení a jak krok po kroku postupovat. Díky tomu budete mít aspoň orientační představu o tom, co vás čeká. 

 

Proč zateplit fasádu domu

Tepelná pohoda uvnitř domu je důležitá pro zajištění vašeho každodenního komfortu. Investice do zateplení fasády se přitom vyplatí jak z hlediska financí, tak i z důvodu zajištění kvalitnějšího a zdravějšího bydlení. Proč přesně k tomuto kroku přistoupit?

 

Ušetříte peníze

Investicí do zateplení fasády vašeho domu ušetříte náklady spojené s vytápěním objektu. V kombinaci s dalšími energeticky úspornými opatřeními (např. výměnou oken či zdroje vytápění) může být celková úspora nákladů ještě o něco vyšší. Jelikož se díky zateplení snižuje spotřeba tepla na vytápění, vystačíte si s menším zdrojem vytápění o menším příkonu než v případě fasády bez zateplení. 

 

TIP: Dělá vám starosti výskyt plísně na vaší fasádě? Zjistěte, jak se jí jednou provždy zbavit. 

 

Užijete si tepelnou pohodu po celý rok

Díky zateplené fasádě si budete moct užívat tepelnou pohodu v létě i v zimě. Zatímco v chladných měsících ušetříte za vytápění, v létě omezíte přehřívání interiéru. 

 

Materiály používané pro zateplení fasád

V rámci zateplování fasády je možné použít hned několik různých materiálů. Mezi ty nejpoužívanější se řadí například pěnový polystyren, se kterým se poměrně snadno pracuje a zároveň nabízí dobrý poměr mezi užitnou hodnotou a cenou.

Z dalších nejpoužívanějších materiálů můžeme zmínit minerální vatu, která se používá zejména tam, kde je požadována vyšší požární odolnost, paropropustnost a nehořlavost. V porovnání s pěnovým polystyrenem je třeba počítat zhruba s dvojnásobnou cenou. 

 

Desky z fenolické pěny se řadí mezi jeden z nejlepších tepelně izolačních materiálů. Jelikož je ale poměrně drahý, používá se často jen v těch místech, kde je nutné minimalizovat tloušťku izolace. Své uplatnění najde například ve špaletách oken nebo na štítové stěně, kde je nedostatečný přesah střechy. 

 

Mezi další materiály se řadí vakuová izolace, k níž se přistupuje v případě, že potřebujeme dramaticky snížit tloušťku izolace a současně dosáhnout velmi malého součinitele prostupu tepla.

 

Pro izolace mezi trámy stropu se v dnešní době často používají foukané izolace. S jejich pomocí lze poměrně snadno zaplnit i těžko přístupná místa. Potěší i cenová příznivost.

 

U provětrávaných fasád se používá především minerální a skelná vata. Jejich výhodou je naprostá nehořlavost a skvělý akustický útlum. 

 

Postup zateplení fasády krok za krokem

Zajímá vás, jak zateplit fasádu správně a bez chyb? Pojďme se nyní podrobněji podívat na to, jak lze při zateplení fasády (konkrétně kontaktním systémem - polystyrenem) postupovat.

1. Příprava podkladu

Ze všeho nejdříve vás čeká příprava fasádního podkladu, který musí být čistý, suchý a zbavený veškerých nečistot a mastnoty. Dejte si také pozor na odstranění případných nerovností. 

Takto připravený podklad se penetruje hloubkovým penetračním nátěrem. Díky němu dojde ke sjednocení savosti zdiva a zajistí se lepší přilnavost lepícího tmelu. 

 

2. Založení zateplovacího systému

Nejběžnějším založením zateplovacího systému je použití hliníkové zakládací LOS lišty. Lišta se na zdivo montuje pomocí natloukacích hmoždinek. Díky této liště vytvoříte rovnou a pevnou spodní hranu zateplovacího systému. Zároveň bude plnit i protipožární ochranu izolantu.

 

3. Lepení fasádního polystyrenu

Následně můžete přistoupit k samotnému lepení fasádního polystyrenu, které se provádí od zakládací lišty směrem nahoru. Desky se na zeď lepí vždy naležato. Nezapomeňte také dodržet dostatečný přesah pro správné provázání s další stranou domu. 

 

4. Zápustné kotvení izolantu

Po nalepení se fasádní desky kotví talířovou hmoždinkou. Hlavním důvodem tohoto kroku je zajištění tepelného izolantu proti termo-dynamickým změnám a působení sání větru na plochu zateplení fasády.

 

5. Přebroušení polystyrenu

Jakmile jsou izolační desky nalepené a zakotvené, je na místě celou plochu fasády sjednotit a srovnat. Spáry se vyplňují izolační PU pěnou. Pomocí závěrečného přebroušení fasády dosáhnete její předepsané rovinnosti. 

 

6. Instalace fasádních profilů a lišt

Integrace fasádních profilů a lišt zvyšuje pevnost zateplovacího systému. Také plní ochrannou funkci a vytváří estetický detail. 

 

7. Výztužná vrstva

Součástí zateplovacího systému je výztužná vrstva, která chrání fasádní izolant před působením UV záření. Zároveň zpevňuje celou plochu zateplení domu a vytváří pevný a rovný povrch pro aplikaci finální povrchové úpravy. 

 

8. Penetrace a fasádní omítka

Následně přichází na řadu penetrace vrstvy základním nátěrem, abyste mohli přistoupit k nanesení finální pastovité omítky. Výběr omítky se odvíjí od typu domu, druhu zateplení nebo třeba lokalitě, kde se stavba nachází. 

 

TIP: Přemýšlíte, jakou fasádu na dům zvolit? Přečtěte si našeho průvodce výběrem omítky a barvy

Zpět do obchodu